matkustaa

Viisi syytä lähteä soolomatkalle

Yksin matkustaminen voi tuntua meistä monelle pelottavalta ja epämukavalta ajatukselta. Mitä jos jotakin menee pieleen? Voiko yksin matkailu olla edes mukavaa? Epäilykset ovat täysin normaaleja, eikä soolomatkailu ole tietenkään kaikille se sopivin vaihtoehto. Se on silti kokeilemisen arvoista ja saattaa hyvinkin osoittautua yhdeksi elämäsi parhaista päätöksistä. Tässä artikkelissa esittelemme viisi hyvää syytä luopua tutusta ja turvallisesta ja lähteä tutustumaan maailmaan omassa seurassasi!

Vapaus suunnitella omannäköinen reissu

Kun matkustat yksin, voit suunnitella tekemisesi täysin oman pääsi mukaan. Vaikka toisen seurassa matkustamisessa on hyvät puolensa, saattaa erimielisyyksiä syntyä esimerkiksi aktiviteettien suhteen. Itsensä kanssa ei tarvitse kinastella siitä, mennäänkö rannalle vaiko museoon. Voit mennä vaikka molempiin!

Suunnitteluvaiheessakaan ei ole tarvetta aikataulujen yhteen sovittamiselle tai budjetista neuvottelemiselle. Sinulla on vapaus lähteä matkalle juuri silloin, kun se itsellesi sopii ja käyttää rahaa sen verran, kuin oma lompakkosi kestää. Jos reissunnälkä alkoi nyt vaivata, tarkista edulliset Kroatia matkat sekä muut ihanat kohteet – ja inspiroidu!

Voit säästää majoituksen hinnassa

Yksi matkustaja tarvitsee vähemmän tilaa kuin kaksi. Jos et etsi luksusmajoitusta, voit hyvinkin löytää yhden ihmisen tarpeisiin sopivan pienen Airbnb-asunnon tai kivan hotellihuoneen, josta maksat pienemmän summan henkilöä kohden verrattuna kahden tai useamman ihmisen huoneeseen.

Jos olet valmis harkitsemaan petipaikkaa yhteismajoituksesta, on hinta enää murto-osa vaikkapa hotelliyöhön verrattuna. Tämä vaihtoehto sopii tietysti vain sellaiselle matkaajalle, jota vieraiden ihmisten seura ei haittaa. Omaa rauhaa kaipaavalle yksityinen huone on välttämätön.

Yhdelle ruokailijalle on aina tilaa

Ravintolassa syöminen mielletään usein vain toisten ihmisten seurassa tehtäväksi ja monet välttelevät menemästä niihin yksin. Tähän ei kuitenkaan ole mitään syytä: ravintolan herkuista voi mainiosti nauttia yksinkin ja seuraksi käy vaikkapa hyvä kirja.

Kiireisenäkin aikana on yleensä helppo löytää ravintolasta kuin ravintolasta jokin nurkkaus, kun syöjiä on vain yksi. Laskun jakamisesta ei tarvitse keskustella ja voit kaikessa rauhassa kokeilla juuri niitä ruokia, joita haluat. Hyvä ystävä ei tietenkään kritisoi, mutta seura saattaa siitä huolimatta vaikuttaa valintoihisi.

Mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin

Toisen seurassa ei välttämättä tule katsoneeksi ympärillään olevia muita ihmisiä. Yksin matkustava saattaa löytää toisen samanlaisen ihmisen, jonka kanssa viettää hetken tai toisenkin. Nämä maarajat ja kansallisuudet ylittävät tuttavuudet voivat hyvin kehittyä ystävyydeksi ja kestää jopa eliniän. Niitä voidaan verrata vaikkapa sellaisiin kaverisuhteisiin, joita lasten kesäleirit ovat lapsuudessa synnyttäneet. Toisaalta jo keskustelut eri kulttuureista tulevien, paikallisten tai toisten turistien kanssa voivat olla mieleenpainuvia ja laajentaa omaa ajatusmaailmaasi.

Monet ihmiset ilahtuvat myös löytäessään maanmiehiään tai -naisiaan ulkomailla. Joskus koti-ikävä iskee nopeastikin, varsinkin yksin matkustavalle, jolloin toisten suomalaisten kanssa jutustelu voi olla hyvinkin ilahduttavaa. Mahtavaa on tietenkin se, että näitä ihmisiä on mahdollista tavata helpommin uudestaankin, jos niin haluaa.

Iso buusti itseluottamukselle

Ensimmäinen soolomatka on jännittävä asia. Olet itse vastuussa kaikista järjestelyistä ilman toisen antamaa henkistä tukea. Jo reissuun lähteminen itsessään on monelle iso saavutus ja lisää tavoitteita pääsee matkan aikana ruksimaan omien toiveiden mukaisesti. Mene yksin ravintolaan, tsek. Vuokraa auto ja aja vieraassa maassa, tsek. Tavoitteet ovat jokaisella henkilökohtaiset. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle kannattaa ja pitää joskus mennäkin, jotta se voi hiljalleen laajentua. Moni kokemus jäisi kokematta, jos ei koskaan uskaltaisi hieman irrotella.

Luota siis itseesi ja lähde rohkeasti reissuun. Koska yksin matkustaminen jo itsessään on monelle iso askel, matkan ei tarvitse suuntautua heti maapallon toiselle puolelle. Voit aloittaa vaikkapa jostakin kiinnostavasta kotimaan kohteesta. Haasta itseäsi sopivissa annoksissa, niin saat onnistumisen kokemuksia. Muista, että sinä pystyt ja sinä voit, jos vain haluat!